Reumatismul articular acut (febra reumatică) | Cardiologie | Ghid de boli

Cardite reumatica

ce umflă articulația gleznei tratamentul artrozei cu tencuieli de muștar

Detalii Reumatismul articular acut febra reumatică Reumatismul articular acut febra reumatica este o boala inflamatorie acuta de cauza imuna care apare la aproximativ 3 saptamâni de la o infectie faringiana cu Streptococ hemolitic de grup A. Deoarece leziunile sunt situate la nivelul matricei extracelulare şi substanţei fundamentale, reumatismul articular acut RAA este considerat o boală a ţesutului conjunctiv.

Boala afectează articulaţiile, cordul, tegumentele şi sistemul nervos. Apare de obicei la copii între ani şi la adulţii tineri.

  1. Reumatismul articular acut (febra reumatică) | Arcadia Spitale si Centre Medicale
  2. Reumatismul articular acut (RAA) | restaurantantiqueploiesti.ro
  3. Reumatismul articular acut (febra reumatică) | Cardiologie | Ghid de boli

Denumirea afecţiunii a fost făcută după similaritatea simptomatologiei cu cea din reumatism. Febra reumatismală a fost una dintre cele mai importante cauze de valvulopatii mitrale şi aortice, care în evoluție pot necesita intervenție chirurgicală; actualmente, datorită folosirii pe scară largă a antibioticelor, cardita reumatismală este foarte rară.

Simptomatologia apare în medie la 20 zile săptămâni de la o infecţie cu Streptococ de grup A scarlatină, faringo-amigdalită.

ciulin de lapte și dureri articulare biomecanica articulatiei talocrurale

La aproximativ o treime din pacienţi, infecţia streptococică premergătoare este asimptomatică. De aceea este necesar ca faringo-amigdalita să fie tratată din timp şi corect.

Meniu cont utilizator

Profilaxia recurenţelor RAA se face timp de cel puţin 5 ani de la primul puseu de febră reumatismală. Cauze Reumatismul articular acut este cauzat de o reacţie de hipersensibilitate tip II a organismului, ai cărui anticorpi anti-tulpinele de Streptococ sunt îndreptaţi şi împotriva unor structuri proprii.

tratamentul simptomelor luxației genunchiului artrita acută a cotului provoacă

Mimetismul molecular care stă la baza reacţiilor imune este dat de: un epitop din proteina M streptococică este similar cu miozina cardiacă antigenul N-acetil-β-D-glucozamina este similar cu laminina din structura matricei extracelulare a valvelor cardiace acidul hialuronic din capsula bacteriei este similar cu acidul hialuronic din structura cartilajului articular Anatomopatologic, apar leziuni exsudative cu degenerescenţă fibrinoidă la nivelul articulaţiilor, cordului, sistemului nervos şi tegumentelor.

Apare şi o vasculită a vaselor mici, dar care nu asociază un status protrombotic.

articulația genunchiului de fier tratamentul traumatismelor meniscului genunchiului

Criterii majore: pancardită reumatismală apariţia unui suflu organic nou, insuficienţei cardiace congestive cu dispnee, cardite reumatica cu frecătură pericardică şi dilataţiei cardiace : endocardită valvulară verucoasă localizată la nivelul feţei atriale a valvei mitrale sau feţei ventriculare a valvei aortice, cu îngroşări subendocardice — plăci MacCallummiocardită şi pericardită fibrinoasă.

Vitus : mişcări involuntare, rapide, neregulate.

comprimate cu osteochondroză refacerea mobilității în articulația șoldului

Criterii minore: manifestări clinice febră, artralgii sau date paraclinice VSH accelerată, proteină C reactivă crescută, leucocitoză, alţi reactanţi de fază acută, alungirea PR sau BAV gr. I pe EKGistoric de RAA, dovezi de infecţie streptococică culturi pozitive din produse patologice recoltate prin exsudat faringian, titru Cardite reumatica crescut, istoric recent de scarlatină sau amigdalită.

Leziunile extracardiace ale febrei reumatismale sunt fugace, ele nu lasă sechele deoarece procesul inflamator de la nivel articular, tegumentar sau sistemului nervos central nu implică necroză fibrinoidă sau prezenţa granuloamelor Aschoff.

Diagnostic diferențial Se face cu endocardita infecţioasă cardite reumatica endocardita non-bacteriană Libman-Sacksdiversele forme de artrită, lupus eritematos sistemiceritemul nodos.

dureri de umăr căzute peria dureri articulare

Pacienţii care dezvoltă insuficienţă cardiacă congestivă vor primi şi tratament inotrop pozitiv glicozide cardiace - digoxin şi diuretic.

La pacienţii cu alergie la penicilină se va administra sulfadiazină sau eritromicină.