Ce este bursita subacromială, inflamaţia pentru care a fost operat Klaus Iohannis?

Bursa subscapularis, Ce este bursita subacromială, inflamaţia pentru care a fost operat Klaus Iohannis?

bursa subscapularis artroza genunchiului asta

Totaliatea organelor limfoide alcatuiesc sistemul imun sau limfoid care cuprinde structurile si celulele din organismul animal care au capacitatea de a distinge selful de nonself si de a distruge sau inactiva substantele sau artrita degetului mijlociu pe braț straine ce patrund intr-un organism viu.

Componenta de baza a organelor limfoide este tesutul limfoid Tesutul limfoid este alcatuit din reticul si celule libere Zarnea Reticulul este format din fibre reticulare, celule reticulare si macrofage fixe. Celulele libere sunt, in marea lor majoritate, limfocite aflate in stadii diferite de diferentiere si matuareplasmotice si macrofage. Exista 2 tipuri de tesut limofid: - tipul lax, in care predomina celulele reticulare; si - tipul dens, in care predomina limfocitele, care se organizeaza in noduli sau foliculi limfoizi.

Se deosebesc doua tipuri de organe limfoide: - primare sau centrale si secundare sau periferice. Organele limfoide primare apar primele in filogeneza si in embriogeneza. Sunt reprezentate de: timus si bursa cloacala Fabricius si echivalentii bursa subscapularis la mamifere. Organele limfoide secundare sunt reprezentate de: ganglioni noduri limfatice, splina, placi Peyer, apendice cecal, amigdale, vegetatii adenoide, noduli foliculi limfoizi, raspanditi difuzi in diferite mucoase.

Calcificarea ligamentelor tratamentului articulației umărului

In filogeneza si in ontogeneza apar mai tarziu, dupa structurarea oragenelor primare. Sunt colonizate de celule diferentiate in organele centrale, celule ce ocupa teritorii specifice, denumite zone timus dependente”, populate de limfocite “T” sau zone timus independente”, ocupate de limfocitele B”.

Au in structura lor o retea fina si complicata de vase sangvine si limfatice care creeaza posibilitatea ca limfocitele sa ia contact cu antigenele patrunse in organism sau in circulatie. Celulele sistemului imunitar au leziuni și tratamentul genunchiului sa se recirculeze si sa se reintoarca in teritoriile specifice fenomen cunoscut sub denumirea de “HOMING”. In organele tratamentul durerilor articulare vaginale secundare, limfocitele au posibilitatea sa se diferentieze si sa se bursa subscapularis in continuare, sub influenta stimulilor antigenici.

Limfocitele pot sa se transforme in celule efectoare sau in celule cu memorie. Limfopoieza este intensa inainte de nastere cand animalul este mai putin expus la antigeneprecum si la animalele “germ free”; bursa subscapularis. Astfel, extirparea inainte de aparitia limfocitelor imunocompetente duce la suprimarea functiilor imunitatii specifice.

Extirparea tardiva nu genereaza efecte grave, daca numarul limfocitelor imunocompetente nu este micsorat din alte cauze iradiere, ser antilimfocitar,varsta inaintata. Timusul Timusul timus este un organ limfoepitelial, ce detine un rol esential, de sef de “orchestra” in realizarea reactiilor de aparare imunitare.

Bursa subscapularis exterior, are o capsula capsula de tesut conjunctiv, din care se desprind septuri septum corticalecare impart parenchimul in mai multi lobuli. Lobulul timic lobulus thymi este unitatea bursa subscapularis a timusului. Fiecare lobul are o zona corticala cortexperiferica, mai inchisa la culoare, si o zona medulara medullacentrala, mai deschisa la culoare.

bursa subscapularis tratamentul articulației bursitei gleznei

Zona corticala apare comuna pentru mai multi lobuli, trecand dintr-un lobul in altul fig. Histostructura timusului 1 - capsula; 2- lobul; 3 - corticala; 4 - medulara; 5 - corpuscul timic.

Vă vom explica în cele ce urmează care sunt cauzele bolilor degenerative la nivelul umerilor, care sunt formele de patologie cunoscute și cum pot fi tratate. Peter Bednarčík, CSc.

Cortexul cuprinde o populatie densa de limfocite T, rare celule epiteliale reticulare dispersate, putine reumatism la coloana si limfocite mari.

Celulele epiteliale reticulare epithelioreticulocytus thymi sunt stelate, cu nuclei ovali, eucromatici. Ele jonctioneaza intre ele bursa subscapularis desmozomi si tonofilamente. In raport cu structura si localizarea lor, se disting mai multe tipuri de celule epiteliale timice: celule doica, celule epiteliale dendritice din cortexul profund si celule epiteliale din medulara.

Ele nu sunt celule limfoide, dar detin un rol cheie in proliferarea si diferenterea limfocitelor timice in curs de dezvoltare. Celulele doica thymic nurse cells sunt celule specializate, localizate in stratul epitelial al cortexului extern. Ele se evidentiaza greu in timusul intact. Se pot izola prin tratament energic cu enzime proteolitice.

Apar sub forma unor celule mari, care exprima pe suprafata lor antigene de clasa CMH II si cuprind limfocite corticale incluse in vezicule citoplasmatice.

Medical expert of the article

Unii autori considera ca ar fi timocite corticale fig. Schema celulelor din componeneta timusului dupa Hood 1 - mastocit extratimic; 2 - bursa subscapularis 3 - celula doica; 4 – sept; 5 - limfocit mare din cortex; 6 - plasmocit din sept; 7 - celula epiteliala dendritica corticala; 8 - macrofag; 9 - vas sangvin; 10 - celula dendritica interdigitata; 11 - limfocit mediu din medulara; 12 - corpuscul timic hassal ; 13 - celula epiteliala medulara.

Nu se cunosc inca semnificatia si originea lor, fiind considerate de unii autori ca avand origine epiteliala si rol in limfopoieza timica. Celulele epiteliale dendritice se gasesc in cortexul profund. Prezinta numeroase prelungiri foarte ramificate dendriticecare realizeaza o retea si stabilesc interconexiuni complicate in drumul limfocitelor spre regiunea medulara.

Ele delimiteaza spatii lacuri pline cu limfocite, care se gasesc la limita dintre corticala si medulara. Pe suprafata acestor celule si a prelungirilor lor se gasesc mari cantitati de antigene codificate ale CMH. Celulele epiteliale din medulara au prelungiri lungi, care formeaza o retea laxa, ce realizeaza un cadru propice in care se asigura maturarea limfocitelor T. Contin pe suprafata lor intreaga gama de antigene, codificata de genele CMH.

Unele din aceste celule pentru durere articulară don droguri grupeaza strans, se dispun concentric si realizeaza corpusculii HASSAL corpusculum thymicumrelativ sferici, prin hialinizarea citoplasmei si gruparea lor sub forma unor lamele concentrice in jurul unor zone centrale omogene eozinofile.

Se considera ca pot avea un rol secretor, probabil edocrin, bursa subscapularis ca participa la bursa subscapularis limfocitelor nematurate corespunzator, pentru a deveni imunocompetente. In medulara lobulilor timici se gasesc doua tipuri de celule dendritice nefagocitare: - celulele reticulare denditritice si celule dendritice interdigitate, care contribuie la formarea unei tesaturi laxe.

Ele provin din precursori medulari si sunt implicate in prezentarea antigenelor in organele limfoide secundare. Macrofagele joaca rol de “sentinele”, fiind dispuse pe ambele parti ale jonctiunii corticomedulare, in centrul curentului de limfocite.

bursa subscapularis tratament pentru artroza de 1 picior

Celulele limfoide din linia “T” lymphocytus thymicus sau timocitele thymocytus formeaza populatia celulara dominanta. Ele ocupa reteaua formata de prelungirile ramificate ale celulelor epiteliale.

bursa subscapularis unguent pentru osteoartroza genunchiului

Sunt mult mai numeroase in cortexul timic decat in medulara. Rolul timusului. La inceputul vietii, timusul este un organ esential pentru maturarea imunologica normala a limfocitelor. La animalele adulte, timusul participa la amorsarea cu elemente a sistemului de aparare imuna de tip celular. Astfel, celulele epiteliale din timus furnizeaza seturile diferentiale ale antigenelor CMH si asigura “educatia” celulelor “T”, pentru recunoasterea componentelor “SELF”.

Alte celule din timus, neidentificate inca, secreta mai multi hormoni peptidici implicati in maturarea limfocitelor T. Organogeneza timusului In unguent din spate și articulații, timusul apare de timpuriu, inca de la pesti.

La pasari si mamifere este singurul organ limfatic complet dezvoltat la nastere. Timusul se dezvolta din epiteliul ventral al celei de a treia la mamifere si a patra la pasari pungi branhiale, in urma interactiunii dintre ectodermul branhial si endodermul faringian.

Astfel, iau nastere doi diverticuli epiteliali ce se evagineaza in mezenchimul adiacent, se izoleaza de formatiunile faringiene, fuzioneaza in plan medianrezultand un conduct, care se orienteaza descendent, ajungand la locul de devoltare a organului fig.

Organogeneza timusului 1 - Tiroida; 2 - Paratiroidele; 3 simptome de durere în articulațiile picioarelor Timusul. I – IV - Arcuri branhiale. Prin proliferarea epiteliului, diverticulii si conductul se transforma in muguri plini cu celule epiteliale poliedrice, inconjurati cu tesut mezenchimal.

Mezenchimul zonal genereaza capsula, septele interlobare si interlobulare. Totalitatea mugurilor epiteliali formeaza timusul embrionar primitiv epitelial, ce prefigureaza viitorul organ. La soarece, timusul embrionar are origine ecto-endodermica, la cartita este ectodermic, iar la hominide este de natura endodermica.

Prin patrunderea de elemente mezenchimale intre celulele epiteliale ale mugurilor timici, rezulta o retea de cordoane epiteliale anastomozate, in ochiurile careia se dispun capilare sangvine si celule mezenchimale. In acest fel, timusul devine un organ cu dubla sau tripla origine embrionara: - endo-mezodermica, la hominide; ecto-mezodermica, la cartita; sau ecto-endo-mezodermica, la soarece. La embrionul de gaina, timusul apare in zilele 7 - 8 de incubatie, iar la soarece in ziua a a de dezvoltare intrauterina, finalizarea organogenezei avand loc postnatal.

Ulterior, in parenchimul timusului se diferentiaza doua zone:- una superficiala, corticala, si alta profunda, medulara. In zona medulara, vasele si nervii patrund mai precoce si sunt mai abundente. In ontogeneza, proportia celor doua zone se modifica o data cu varsta. Astfel, la hominide si alte specii de animale, corticala apare de doua- trei ori mai dezvoltata bursa subscapularis medulara, in momentul parturitiei, pentru ca la pubertate cele doua zone sa aiba o dezvoltare relativ egala.

Dupa Botarel si colab. De timpuriu, bursa subscapularis este populat cu celule stem pluripotente, care initial provin din sacul vitelin, apoi din ficat si din maduva osoasa.

Stutmannconsidera ficatul foetal ca o statie obligatorie pentru celulele care provin din sacul vitelin. Aceste celule patrund in mezenchim si intre celulele epiteliului timic, alaturi de limfocite. Din celulele epiteliale se dezvolta citoreticulul timic.

Corpusculii Hassal apar destul de timpuriu, fiind observati la foetusii suini de 60 zile. Timusul poate prezenta, ca tulburari de dezvoltare, ectopii, agenezii si hipogenezii. Prin persistenta canalelor timofaringiene, apar traiecte fistuloase, cu lobi timici accesorii. Bursa cloacalA fabricius Bursa cloacala sau diverticulul cloacal diverticulum cloacae este un organ limfoepitelial specific pasarilor, cu aspect de punga, situat dorsal bursa subscapularis proctodeum, cu care comunica printr-un canal bursal.

Acest canal poate fi flancat de doua formatiuni bursale accesorii. Peretele bursei este format din trei tunici: seroasa, musculoasa si mucoasa. Seroasa este reprezentata de peritoneul local, care acopera diverticulul cloacal pe extremitatea sa cranio- dorsala.

Musculoasa este formata din fibre musculare netede, dispuse in doua straturi, longitudinal extern si circular intern. Mucoasa ocupa cea mai mare parte din grosimea peretelui bursal, avand lamina propria ocupata, apropape in totalitate, de foliculi noduli bursali.

Examinarea Imagistică prin Rezonanță Magnetică IRM a articulației umărului

Mucoasa apare puternic cutata, formand pliuri groase, al caror centru este ocupat de foliculi, cu contur poliedric, iar suprafata pliurilor este acoperita de un epiteliu simplu sau pseudoprismatic Bacha, Banks columnar.

Histostructura bursei cloacale 1 - peretele bursei; 2 - epiteliul simplu prismatic; 3 - corion; 4 - foliculi noduli bursali.

bursa subscapularis tratamentul cu electroforeză a artrozei genunchiului

Cararacterul de epiteliu simplu columnar este mai evident atunci cand acopera proeminentele deteminate de proliferarea fiecarui folicul. Acest epiteliu prolifereaza in profunzime, celulele epiteliale amestecandu-se cu celule din foliculi. Foliculii bursali pot avea doua aspecte: un aspect uniform, la foliculii primari, si cu doua zone, corticala si medulara, la foliculii secundari.

Foliculii nodulii bursali secundari apar dupa stimulari antigenice. Ei prezinta la periferia medularei un strat de celule epiteliale nediferentiate, cubice, si un strat de capilare.

Tehnica şi protocolul de examinare

Aceste celule epiteliale cubice sunt implicate in activarea limfocitelor ce trec din corticala in medulara pentru a sintetiza anticorpi. Corticala este separata de medulara printr-o membrana bazala. Zona corticala apare mai inchisa la culoare, cuprinzand numeroase limfocite, limfoblaste, celule in mitoza si numeroase macrofage.

Vascularizatia zonei corticale este asigurata de arteriole, venule si capilare. Zona medulara apare mai deschisa la culoare si cuprinde celule nediferentiate, limfoblaste si limfocite.

Ce este bursita subacromială, inflamaţia pentru care a fost operat Klaus Iohannis?

Vascularizatia zonei medulare este asigurata de o retea de capilare mari, dispusa imediat sub membrana bazala. Rolul bursei consta, in principal, in maturarea limfocitelor B, care vor secreta anticorpi, asigurand imunitatea de tip umoral. Initial, bursa are o structura pur epiteliala, fiind colonizata mai tarziu cu celule precursoare, venite din sacul vitelin sau din ficatul embrionar. Desi involueaza dupa ecloziune, isi mentine functiile prin care sunt maturate celulele B imature, aflate in circulatie.

Calcificarea tratamentului articulației șoldului

Eliminarea experimentala sau patologica a bursei determina aparitia unui deficit in functionarea limfocitelor B, cu atat mai sever, cu cat a bursa subscapularis mai mult timp de la anihilarea bursei. Pentru maturarea limfocitelor B, acestea trebuie sa treaca prin epiteliul bursal, care joaca rolul unui factor microambiental.

bursa subscapularis artrita brahială cum se tratează

De asemenea, bursa produce un factor hormonal, bursopoietina, care, in vitro, induce diferentierea selectiva a limfocitelor B. Hood nu exclude posibilitatea ca si alte tesuturi hemopoietice sa participe, la pasari, la diferentirea limfocitelor B. Limfocitele B parasesc bursa prin vasele sangvine care aprovizioneaza foliculii bursali, ajungand in tesuturile limfoide. Organogeneza bursei cloacale Fabricius Originea embrionara a bursei cloacale Fabricius suscita inca discutii.

Primele cercetari considerau ca bursa are bursa subscapularis ectodermica, dezvoltandu-se din peretele superior al proctodeumului.

Subscapularis Muscle - Origin, Insertion, Innervation \u0026 Action - Human Anatomy - Kenhub

Alti cercetatori sustin originea endodermica, aratand ca dezvoltarea bursei cloacale se datoreste unor celule epiteliale, cu aceeasi origine ca cele din intestinul posterior. Jolly si Boyden, citati de Giurgea -considera ca bursa este rezultatul unei proliferari a epiteliului endodermal din zona marginala a cloacei. Majoritatea cercetatorilor sustin originea endodermica a bursei, considerand-o ca o evaginare a endodermului pe fata dorsala a extremitatii caudale a intestinului posterior, in vecinatatea membranei uroproctodeale, ce se interpune intre ectodermul proctodeal si endoderm.

Primordiul bursal apare in zilele 4 - 8 de incubare, existand variatii legate de rasa si conditiile de incubare.